Jaren Hornmusikkforening avslutter årets Siddis Brass konkurranse. Korpset stiller på scenen i Stavanger konserthus, Bjergsted, lørdag 5.november klokken 18:50. Årets konsept har fått tittelen Phantasmagoria, og er arrangert for anledningen av Rohan Sandemo som til daglig spiller horn i korpset.
Det engelske ordet Phantasmagoria defineres følgende:
1.A fantastic sequence of haphazardly associative imagery, as seen in dreams or fever.
2. A constantly changing scene composed of numerous elements.
3. Fantastic imagery as represented in art.
Denne sensasjonen er settingen og inspirasjonen bak årets Siddiskonsept som består av en rekke episke verk hentet fra Hollywood blockbustere, japansk anime, franske eventyr og til og med Tv-spill genren. Publikum loves en opplevelse av fantastiske landskap, magi, romantikk, men også mørkre, action og grufulle farer! Her er det bare fantasien som setter grenser.Phantasmagoria består av fem satser, knyttet sammen av overganger:
1. Nausicaä of the Valley of the Wind – Joe Hisaishi, arr. Rohan Sandemo
– Transition 1: Precognition
Hentet fra Miyazakis japanske animefilm med samme navn. Handlingen i denne kritikerroste filmen utspiller seg på jorden tusen år etter en enorm katastrofe som ødela den menneskelige sivilisasjon og mesteparten av planetens økosystem. Det finnes fremdeles spredte bosetninger av mennesker, isolert fra hverandre av «giftige jungler» der jordsmonnet selv avgir dødelige avgasser. Filmens hovedperson, Nausicaä er en karismatisk ung prinsesse fra den fredelige Vindenes dal som bestemmer seg for å ta opp kampen mot en stormannsgal keiserinne som truer med å ødelegge resten av verdens natur. Navnet Nausicaä kommer opprinnelig fra Homers kjente «Odysseen».Hovedtemaet fra filmen er et flott tonedikt som på vakkert vis beskriver den frodige, grønne Vindenes dal.
2. Discombobulate – Hans Zimmer, arr. Rohan Sandemo
– Transition 2: Dualism
Arthur Conan Doyles mest kjente karakter, Sherlock Holmes står i sentrum på neste låt. Discombobulate er et engelsk verb som betyr «å kaste inn i forundrelse», eller » å sette noen eller noe inn i en forvirret tilstand». I musikken blir vi tatt med til til London 1891 hvor den kjente mesterdetektiven og hans partner, Doktor Watson etterforsker en rekke drap med okkulte motiv. Musikken beskriver effektivt både den mørke stemningen, men også humoren i Arthur Conan Doyles bøker, og publikum får høre metalliske sprak, skeive trekkspill og fordrukne drikkeviser sammensatt i et heseblesende tempo.
3. La lune brille pour toi – Joe Hisaishi, arr. Rohan Sandemo
I 1967 skrev den utga den franske forfatteren Charles Perrault en bok som skulle bli folkekjær verden rundt frem til dags dato. «Contes de ma mère l’Oye» bestod av åtte klassiske eventyr som Askepott, Tornerose, Rødhette, Katten med støvlene, Ridder Blåskjegg og ikke minst Tommeliten. Den opprinnelige historien om tommeliten skiller seg en del fra den versjonen vi er kjent med i skandinavia hvor tommeliten og hans brødre blir forlatt av sine foreldre dypt i en skog da familien ikke lengre hadde råd til å sørge for seg. Tommeliten og hans brødre møter på mange farer i skogen, og legger ut på en eventyrlig reise mot sikkerhet. Historien ble filmatisert i 2001 med musikk av Joe Hisaishi, og filmens hovedtema «La lune brille pour toi» er en perle av en fransk chanson opprinnelig fremført av sangerinnen Vanessa Paradis. I Stavanger får vi høre den fremført som euphonium duett med solistene Tore Haug Samuelsen og Vidar Nordli.
4. The earth shark is coming! – Nobuo Uematsu, arr. Rohan Sandemo
– Transition 3: Choral
Den lille landsbyen Talta hadde en forbannelse hvilende over seg. En gang hvert år ble byen dekket av en mystisk lilla tåke som viste seg å være et forvarsel på katastrofale hendelser. Merkelige og skrekkelige skapninger krøp ut av tåka og terroriserte de stakkars landsbyboerene, og den verste av denne var kjent som «landhaien» – et skrekkelig beist som beveget seg under jorden med haifinnen stikkende opp og ødela avlinger og hus mens landsbyboerene skrekkslagne måtte flykte opp på klippene som ruvet over byen. Men en dag tar en gjeng modige ungdommer opp kampen! Dette er åpningssekvensen på tv-spillet Blue Dragon, tonesatt av den kjente japanske spillkomponisten Nobuo Uematsu.
5. One Winged Angel – Nobuo Uematsu, arr. Rohan Sandemo
Uematsu er aller mest kjent for sine mange lyriske og flotte verk til tv-spill serien Final Fantasy. Fra det første spillet ble sluppet i 1987 har det til dags dato blitt utgitt hele 20 spill i serien, hvorav et av de mest kjente og solgte var nr 7 i serien. Handlingens hovedfiende er den uovervinnelige soldaten Sephiroth som i løpet av spillets handling innser at han ble skapt som et vitenskapelig eksperiment av regjeringen. Forferdet over dette drives han til det rene vanvidd og skaper seg selv om til en envinget avgud på jakt etter total verdensherredømme. Sephiroth har gått til topps i utallige kåringer av tidenes tv-spill karakter, og er en gjenganger i mange av de etterfølgende Final Fantasy spillene.
Jaren Hornmusikkforening avslutter vårt Siddisprogram med hans hovedtema, en reel tour de force med en mørk og ondskapsfull tvist!
Velkommen til en magisk og uforglemmelig reise inn i fantasien i årets Siddis brass!
For de som ikke har mulighet til å følge konkurransen i Stavanger Konserthus, så kan vi med glede annonsere at fremførelsene i 1. divisjon og elitedivisjonen blir streamet direkte på www.nrk.no/rogaland mens konkurransen foregår.Dette er gjort mulig av Fjernsyns- og Multimedieutdanningen ved Universitetet i Stavanger og NRK.